Arbeidere ved Berger og Fossekleven fabrikker i 1898

Berger fabrikk startet produksjonen i 1881. Her er et bilde av arbeidsstokken antageligvis (men mulig vis før) tatt samtidig som arbeidsstokken ved Fossekleven fabrikk ble fotografert i 1898. Direktør Jens J. Jebsen sitter midt på første rad med hatt og briller. Ytterst til høyre på første rad har vi Ludvig Berger. Den gang ble barnearbeid definert som organisert arbeid for barn under 12 år. Så fra 12 år av kunne man f.eks. være løpegutt ved fabrikkene.
Som en kan se av bildene var tekstilfabrikkene på Berger både manns- og kvinnearbeidsplass. De tyngste og mest teknisk krevende jobbene ble som regel utført av menn, og de var også bedre betalt enn kvinnene. Dette var imidlertid ikke noe uvanlig for tekstilindustrien.
Bildet nedenfor er avfotografert fra en avis. Vi har originalbildet også, men jeg har ikke det for hånden akkurat nå. (Jeg skal oppdatere Bloggen når den eksterne harddisken er ledig.) Her står det noen navn på arbeiderne, og navn har vi på mange, men ikke alle!
Forrige artikkelGull, sølv og bronse! Berger tekstil har alle valørene! Neste artikkelEt vakkert eksempel på et teppe produsert på Berger!

1. Espen Frøysland sier:

Disse bildene av arbeidere/ansatte ved Berger er så flotte. Her er det både arbeiderhistorie og stilhistorie. Jeg vil tro at orginalnegativet er på glassplate, og da er oppløsningen fantastisk.

2. Hei Espen! Så morsomt å høre fra deg igjen!
    Ja, originalnegativet er nok en glassplate, men hvor de befinner seg er jo det evige spørsmålet. Det finnes negativer i Ringerike museum og i Berger museum, men blant disse negativene er Fossekleivas arbeidere kun avbildet som et avfotografert avisbilde. Vi har imidlertid avfotografert en del album fra Berger museumsforening som jeg håper at det kan finnes et bedre originalbilde fra. Det skal forhåpentligvis bli bedre tid til å gå igjennom denne samlingen når flytteprosessen er overstått!

Håper at det er bra med deg!
    Hanne