Nye Bergerpledd under produksjon!

NYE BERGERPLEDD UNDER PRODUKSJON

Bergerpledd som storproduksjon produseres ikke lenger. Etter at Høie A/S overtok produksjonen av Bergerpledd på 1980-tallet produserte de Bergerpledd på Berger ut 2002. 2003 ble hjernene som har styrt jacquardvevene på Berger, de såkalte jacquardtoppene, flyttet til Klippan-Saule SIA i Riga, Lativa. De er satt i produksjon og vever i dag stoffer for bl.a. Lillunn AS.

Høie flyttet produksjonen av Bergerpledd først til Riga, for å senere flytte produksjonen lenger sør til Kaunas i Litauen. Fram til 2016 produserte de pledd under merkevarenavnet «Bergerpledd» inntil i fjor da de heller ville at deres pledd skulle markedsføres under merkevarenavnet «Høie of Scandinavia».

Original skisse fra Berger museum 1910

Berger museum og i Fossekleiva kultursenter ønsker å selge suvenirer som har tilknytning til historien på Berger og det er fortsatt stor etterspørsel etter Bergerpledd. Vi har tømt lagrene til Høie og selv om vi har noen få ensfargede pledd i brunt igjen begynner vi virkelig å gå tom. Vi er derfor i gang med vår egen Bergerpleddproduksjon. Vi har i 2017 valgt å revitalisere et av våre eldste mønstre fra vårt fantastiske arkiv – et art nouveau-mønster fra Schlegel og Löwenstein; et mønsteratelier i  Chemnitz i Tyskland.

Vi har kontaktet fabrikken i Riga hvor «våre» jacquardtopper fortsatt jobber, slik at vi kan få vevet opp nye pledd til vår butikk i Fossekleiva. I samarbeid med tekstilkunstner, Pia Bjørnstad, har vi fått digitalisert dette mønsteret, slik at fabrikken i Riga kan overføre mønsteret til sine maskiner. Hun har også hjulpet oss med renneoppskrift og tilrettelegging. Vi gleder oss stort til dette pleddet kommer i tre dessegn, eller fargekombinasjoner. Vi tenker oss grått, flaskegrønt og orangerødt i kombinasjon med hvitt! Dette blir stas!

Vi er i starten av produksjonen, men håper vi kan ha de til salgs i butikken etter sesongåpning 17. juni 2017!

Forrige artikkelÅrsmøte i Berger historielag og temakveld om lokale stedsnavn 4. mai 2017 kl. 19.00 Neste artikkelMultimediainstallasjon i "Veveriet" fra 17. juni - 13. august 2017